Jakiś czas temu obiecałam Wam na blogu przepis na jedno z "włoskich ciast śniadaniowych". Postanowiłam, że dzisiaj podzielę się z Wami pierwszym przepisem na ciasto jakie otrzymałam we Włoszech - TORTA DI CAFFE', czyli ciasto kawowe. Ciasto w swojej konsystencji przypomina wilgotną babkę za sprawą swoich płynnych składników. Jest niesamowicie proste w przygotowaniu, zajmuje dosłownie chwilę i nie wymaga wielu składników. Świetnie nadaje się do porannej kawy i popołudniowej herbaty ;)
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mocnej kawy (espresso, mokka)
- 1/2 szklanki oleju (ja używam arachidowego)
- 200 g drobnego cukru
- 300 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (16 g)
Wykonanie:
Jajka dokładnie łączymy z cukrem, solą i olejem. Powoli małymi porcjami dodajemy na przemian kawę i mąkę cały czas mieszając ciasto. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy ciasto.
Przygotowaną masę wylewamy na formę (ja używam tę wąską przeznaczoną specjalnie do pieczenia ciast babkowych) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polewą kawową dla dodatkowego podkreślenia smaku kawy.
Smacznego!
Wypróbujcie sami i podzielcie się ze mną Waszymi opiniami! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz