5 maja 2015

TORTA DI CAFFE'

Jakiś czas temu obiecałam Wam na blogu przepis na jedno z "włoskich ciast śniadaniowych". Postanowiłam, że dzisiaj podzielę się z Wami pierwszym przepisem na ciasto jakie otrzymałam we Włoszech - TORTA DI CAFFE', czyli ciasto kawowe. Ciasto w swojej konsystencji przypomina wilgotną babkę za sprawą swoich płynnych składników. Jest niesamowicie proste w przygotowaniu, zajmuje dosłownie chwilę i nie wymaga wielu składników. Świetnie nadaje się do porannej kawy i popołudniowej herbaty ;)


Składniki: 
- 2 jajka
- szczypta soli 
- 1/2 szklanki mocnej kawy (espresso, mokka)
- 1/2 szklanki oleju (ja używam arachidowego)
- 200 g drobnego cukru 
- 300 g mąki 
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (16 g)
Wykonanie: 
Jajka dokładnie łączymy z cukrem, solą i olejem. Powoli małymi porcjami dodajemy na przemian kawę i mąkę cały czas mieszając ciasto. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy ciasto. 
Przygotowaną masę wylewamy na formę (ja używam tę wąską przeznaczoną specjalnie do pieczenia ciast babkowych) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 min. 
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polewą kawową dla dodatkowego podkreślenia smaku kawy. 
Smacznego! 

Wypróbujcie sami i podzielcie się ze mną Waszymi opiniami! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz