Lasagne często kojarzy nam się z daniem niezwykle skomplikowanym i pracochłonnym. Dlatego wielu z nas decyduje się na "gotową lasagne"- nie mającą za wiele wspólnego z tą oryginalną, rozpływającą się w ustach, domową lasagne...
Moi drodzy spokojnie. Dzisiaj udowodnię Wam, jak proste jest jej wykonanie, ponieważ tak naprawdę polega na przygotowaniu dwóch sosów – ragu' i beszamelu. A smak domowej lasagne... niebo w gębie! Nie ma lepszej Pasta al forno! :)
Moi drodzy spokojnie. Dzisiaj udowodnię Wam, jak proste jest jej wykonanie, ponieważ tak naprawdę polega na przygotowaniu dwóch sosów – ragu' i beszamelu. A smak domowej lasagne... niebo w gębie! Nie ma lepszej Pasta al forno! :)
W poniższym przepisie zawarte są ilości składników potrzebne na przygotowanie porcji dla 4 osób.
RAGU
Składniki:
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek;
1 duża marchewka;
połowa małej cebuli;
jedna łodyga
selera naciowego;
500 g mięsa mielonego (najlepiej 250g wołowiny i 250g wieprzowiny);
750 ml przetartych pomidorów (passata, vellutata);
1/3 szklanki białego wina;
sól i pieprz
W
większym garnku rozgrzać oliwę, dodać (uprzednio ugotowane) zblendowane warzywa oraz mięso, dokładnie wymieszać i podgrzewać 2 minuty cały czas mieszając. Dodać wino i wymieszać, ciągle podgrzewając. Po 2 minutach dodać pomidory, dokładnie wymieszać całość, zmniejszyć ogień i
gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
BESZAMEL
Składniki:
mała kostka masła wielkości ok. 5 cm;
czubata łyżka mąki pszennej;
¾ szklanki
mleka;
szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
Do
wąskiego garnuszka wrzucić masło i mąkę.
Masło postarać się rozrobić na małe kawałeczki. Dolać mleko, wstawić na
najmniejszy ogień i cały czas energicznie mieszać drewnianą łyżką. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Na
spód formy do zapiekania wylać odrobinę sosu ragu i rozprowadzić po całej
formie. Następnie wyłożyć surowymi płatami makaronu lasagne, rozprowadzić ok.
2-3 nabierki sosu ragu, 3-4 łyżki beszamelu i obficie posypać parmezanem. Powtarzać czynności: makaron, ragu, beszamel
i parmezan do wypełnienia formy. Wierzchnia warstwa powinna zawierać nieco
więcej beszamelu i parmezanu. Między warstwami można dodać plastry gotowanej szynki. Tak przygotowaną lasagne wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na
20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz