14 stycznia 2016

LASAGNE

Lasagne często kojarzy nam się z daniem niezwykle skomplikowanym i pracochłonnym. Dlatego wielu z nas decyduje się na "gotową lasagne"- nie mającą za wiele wspólnego z tą oryginalną, rozpływającą się w ustach, domową lasagne... 
Moi drodzy spokojnie. Dzisiaj udowodnię Wam, jak proste jest jej wykonanie, ponieważ tak naprawdę polega na przygotowaniu dwóch sosów – ragu' i beszamelu. A smak domowej lasagne... niebo w gębie! Nie ma lepszej Pasta al forno! :)

W poniższym przepisie zawarte są ilości składników potrzebne na przygotowanie porcji dla 4 osób. 

RAGU
Składniki: 
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek;
 1 duża marchewka; 
połowa małej cebuli;
jedna łodyga selera naciowego; 
500 g mięsa mielonego (najlepiej 250g wołowiny i 250g wieprzowiny); 
750 ml przetartych pomidorów (passata, vellutata); 
1/3 szklanki białego wina; 
sól i pieprz
W większym garnku rozgrzać oliwę, dodać  (uprzednio ugotowane) zblendowane warzywa oraz mięso, dokładnie wymieszać i podgrzewać 2 minuty cały czas mieszając. Dodać wino i wymieszać, ciągle podgrzewając. Po 2 minutach dodać pomidory, dokładnie wymieszać całość, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

BESZAMEL
Składniki: 
mała kostka masła wielkości ok. 5 cm; 
czubata łyżka mąki pszennej; 
¾ szklanki mleka; 
szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
Do wąskiego garnuszka wrzucić masło i mąkę. Masło postarać się rozrobić na małe kawałeczki. Dolać mleko, wstawić na najmniejszy ogień i cały czas energicznie mieszać drewnianą łyżką. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.


Na spód formy do zapiekania wylać odrobinę sosu ragu i rozprowadzić po całej formie. Następnie wyłożyć surowymi płatami makaronu lasagne, rozprowadzić ok. 2-3 nabierki sosu ragu, 3-4 łyżki beszamelu i obficie posypać parmezanem.  Powtarzać czynności: makaron, ragu, beszamel i parmezan do wypełnienia formy. Wierzchnia warstwa powinna zawierać nieco więcej beszamelu i parmezanu. Między warstwami można dodać plastry gotowanej szynki. Tak przygotowaną lasagne wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz