16 maja 2016

VIVA LA PASTA

W oto taki sposób doczekaliśmy się mocno włoskiego wpisu, bo cóż najbardziej kojarzy się z Italią? Oczywiście makarony! ;)
Szczerze mówiąc, planując ten wpis nie spodziewałam się ogromu informacji, jakie będę chciała Wam przekazać. Oczywiście wpis muszę podzielić na kilka części, więc dzisiaj wstępnie, kilka najważniejszych i ciekawych informacji o makaronach.


Zauważyłam, że w Polsce często kojarzymy makaron z daniem czasochłonnym i wykwintnym, jednak odnosząc się do tradycyjnej, domowej kuchni włoskiej - nic bardziej mylnego.
Włosi bardzo cenią sobie dania makaronowe właśnie za ich prostotę, szybkość i różnorodność w przygotowaniu. Prawdziwe włoskie pasty nie wymagają tuzina składników i doświadczenia na poziomie szefa kuchni pięciogwiazdkowej restauracji. Żeby jednak danie się udało i wszystkich zachwycało swoim smakiem, no cóż… musimy wykorzystać odpowiedniej jakości składniki (wybierać makarony te naprawdę dobre!) i zapoznać się z kilkoma informacjami na temat włoskiej pasty.


Istnieją setki gatunków makaronów i nieustannie powstają nowe odmiany. Pasta secca wytwarzana jest z kaszy manny i wody, pasta all'uova z mąki pszennej i jajek.
 Ba! Włosi mają nawet kilka nazw pasty, zależnie od dania: Pasta colorata (kolorowy makaron), pasta ripiena (nadziewany), pastina (mały, drobny makaron używany do zup), pastasciutta (makaron z sosem), pasta in brodo (makaron gotowany w rosole i razem z nim serwowany), pasta alla norma, etc. Oczywiście nie wspomnę już o nazwach makaronu typu spaghetti, farfalle, fusilli, penne itd. Początkowo idzie się w tym wszystkim pogubić ;)

Kiedy jeść makaron?
Włosi praktycznie zawsze i chętnie znajdą czas na talerz pełen makaronu. Co prawda nie przedstawiałam Wam jeszcze specyfiki włoskich posiłków, składających się zarówno na obiad, jak i na kolację z przystawki, pierwszego dania (i tutaj królują nasze makarony) oraz drugiego dania... Tak więc w ciągu dnia Włosi mają przynajmniej dwie okazje, by sięgnąć po makaron, choć nie tylko on może stanowić pierwsze danie.

Jaki i z czym jeść makaron?
Dla Włochów to rzecz zasadnicza. Uważają na przykład, że spaghetti z sosem pomidorowym to zupełnie coś innego niż np. kokardki z identycznym sosem.
Warto pamiętać, że sosy o płynnej konsystencji lepiej wiążą się z makaronem krótkim o urozmaiconej formie, a zawiesiste dobrze łączą się z długim i gładkim. Dlatego też, np. pasta carbonara (bez śmietany!!!) zawsze będzie podana ze spaghetti albo tagliatelle. I jeszcze jedna ważna wskazówka, o której my często zapominamy - sosy są tylko dodatkiem do pasty, toteż makaron powinien być pokryty sosem, a nie po nim spływać, a my mamy zarówno czuć smak sosu, jak i makaronu. 
Makarony podajemy na ciepło, przygotowane zawsze na świeżo (nie uprzednio ugotowany i odgrzany z sosem!!!), makaron odcedzamy ale nie płuczemy go wodą, szybko mieszamy z sosem i podajemy.
Oto cały sekret makaronowego dekalogu serwowania.



PS. W następnym wpisie powrócimy do tematu lasagne, przypomnę Wam mój "genialny, tradycyjny" przepis, oraz opiszę jak można przygotować te wielkie płaty makarony nie uszkadzając ich. So stay tunned! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz