22 października 2015

TRADYCYJNE DANIA KULINARNE PROSTO Z LIVIGNO

Podobnie jak w Polsce, tak i we Włoszech każdy region ma swoje specjały kulinarne. Decydując się na "próbowanie" tej górskiej kuchni w swoje menu obowiązkowo musimy wpisać cztery dania/produkty:

BRESAOLA 
Source: italianfood.net
Tak naprawdę Livigno to mekka Breasoli. Jest ona tutaj najtańsza i zarazem najlepsza. Nie ma w Livigno restauracji, w której menu by nie zagościła; nie ma sklepu, w którym byśmy jej nie mogli jej kupić. Bresaola to suszone na powietrzu peklowane mięso pokrojone w bardzo cienkie plastry. Smakiem przypomina wędzoną szynkę, ale jest od niej dużo delikatniejsza.





Source: ricettaidea.it

POLENTA 
Polenta z kukurydzy lub gryki należy do podstawowych składników (zimowej) kuchni włoskiej i ma pod względem miałkości zdumiewająco dużo odmian.Gotuje się ją na papkę i odstawia do zastygnięcia. Później można ją smażyć, grillować i piec lub podać prosto po ugotowaniu . Polenta ma dużo zastosowań i nadaje się równie dobrze do dań mięsnych i warzywnych jak i słodkich. W konsystencji przypomina kaszę mannę. 



PIZZOCCHERI
Source: alpes.it
Jest to odmiana dużego, grubego tagliatelle z mąki gryczanej. Pizzoccheri to jednak nie tylko rodzaj makaronu, to również rodzaj bardzo smacznego dania. Wykorzystuje się w nim makaron pizzoccheri podawany z gotowanymi ziemniakami, cebulą, serem i kapustą. Niebo w gębie!







Source: cesariverona.it
MIĘSO Z JELENIA 
Zupełnie mnie już nie zdziwi co są w stanie zjeść Włosi. Początkowo miałam dość duże opory w spróbowaniu tego mięsa. Przekonał mnie fakt, że w Livigno carne di cervo to jedna z ich specjalności. Po małej degustacji odważyłam się i warto było! Doskonałe w smaku, marynowane w winie i ugotowane w ciemnym sosie winnym; świetnie pasuje do polenty! 




Wszystkich tych specjałów możemy spróbować w najlepszej (moim zdaniem- a w tym czasie zdążyłam przetestować ich wiele) niewielkiej, kameralnej restauracji o nazwie "Pepe Nero". Restauracja jest urządzona w tradycyjnym, górskim stylu i takie dania też serwuje swoim gościom. Co prawda dania do najtańszych nie należą, ale zawsze możemy skusić się na oferowane "menu turystyczne" w ramach, którego otrzymamy primo piatto  e secondo con contorno. Cenowo ta opcja wychodzi korzystniej, a porcje i tak są obfite. 
Dlaczego więc wg mnie pomimo nieco wyższych cen (poza menu turystycznym) to jest nr 1 w Livigno? Dania są super smaczne, rozpływają się w ustach. Wyglądają jak małe dzieła sztuki! Na wielki plus zasługuje także obsługa - przemiła i przyjacielsko nastawiona dla klienta. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz