BRESAOLA
![]() |
Source: italianfood.net |
Polenta
z kukurydzy lub gryki należy do podstawowych składników (zimowej) kuchni włoskiej i ma
pod względem miałkości zdumiewająco dużo odmian.Gotuje się ją na papkę i
odstawia do zastygnięcia. Później można ją smażyć, grillować i piec lub podać prosto po ugotowaniu . Polenta ma
dużo zastosowań i nadaje się równie dobrze do dań mięsnych i warzywnych jak i
słodkich. W konsystencji przypomina kaszę mannę.
PIZZOCCHERI
![]() |
Source: alpes.it |
Zupełnie mnie już nie zdziwi co są w stanie zjeść Włosi. Początkowo miałam dość duże opory w spróbowaniu tego mięsa. Przekonał mnie fakt, że w Livigno carne di cervo to jedna z ich specjalności. Po małej degustacji odważyłam się i warto było! Doskonałe w smaku, marynowane w winie i ugotowane w ciemnym sosie winnym; świetnie pasuje do polenty!
Wszystkich tych specjałów możemy spróbować w najlepszej (moim zdaniem- a w tym czasie zdążyłam przetestować ich wiele) niewielkiej, kameralnej restauracji o nazwie "Pepe Nero". Restauracja jest urządzona w tradycyjnym, górskim stylu i takie dania też serwuje swoim gościom. Co prawda dania do najtańszych nie należą, ale zawsze możemy skusić się na oferowane "menu turystyczne" w ramach, którego otrzymamy primo piatto e secondo con contorno. Cenowo ta opcja wychodzi korzystniej, a porcje i tak są obfite.
Dlaczego więc wg mnie pomimo nieco wyższych cen (poza menu turystycznym) to jest nr 1 w Livigno? Dania są super smaczne, rozpływają się w ustach. Wyglądają jak małe dzieła sztuki! Na wielki plus zasługuje także obsługa - przemiła i przyjacielsko nastawiona dla klienta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz