18 czerwca 2015

ASPARAGI ALLA PARMIGIANA

Ostatnio pisałam o szparagach i obiecałam Wam przepis ze szparagami w roli głównej.  Od dwóch dni dzielnie wyszukiwałam świeżych szparagów w osiedlowym sklepie i oto one, voila'!  




Danie, które chciałabym Wam dzisiaj zaproponować jest komicznie proste, ale za to smakuje wyśmienicie i  do tego jest w stu procentach włoskie; pochodzi z Parmy. 
Może ono posłużyć jako przystawka, dodatek do białego mięsa lub kolacja (polecam podawać z pieczywem). 
Koniecznie wypróbujcie sami i dajcie mi znać czy Wam smakowało!

Składniki: 
- 900 g świeżych szparagów (ja użyłam zielonych)
- 50 g świeżo startego parmezanu 
- 75 g niesolonego masła 
- sól 

Szparagi myjemy i obieramy, Tak przygotowane gotujemy do miękkości na małym ogniu w garnku z dużą ilością wody (do tego przepisu szparagi gotuje na "leżąco"). Ugotowane szparagi delikatnie odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
W rondelku rozpuszczamy masło. Szparagi posypujemy połową parmezanu, delikatnie polewamy gorącym jeszcze masłem i posypujemy resztą parmezanu.




 Przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i zapiekamy przez 5 minut. (Ja używam dodatkowo opcji grill.) 




Podajemy na ciepło! 

Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz