Ostatnio pisałam o szparagach i obiecałam Wam przepis ze szparagami w roli głównej. Od dwóch dni dzielnie wyszukiwałam świeżych szparagów w osiedlowym sklepie i oto one, voila'!
Danie, które chciałabym Wam dzisiaj zaproponować jest komicznie proste, ale za to smakuje wyśmienicie i do tego jest w stu procentach włoskie; pochodzi z Parmy.
Może ono posłużyć jako przystawka, dodatek do białego mięsa lub kolacja (polecam podawać z pieczywem).
Danie, które chciałabym Wam dzisiaj zaproponować jest komicznie proste, ale za to smakuje wyśmienicie i do tego jest w stu procentach włoskie; pochodzi z Parmy.
Może ono posłużyć jako przystawka, dodatek do białego mięsa lub kolacja (polecam podawać z pieczywem).
Koniecznie wypróbujcie sami i dajcie mi znać czy Wam smakowało!
Składniki:
- 900 g świeżych szparagów (ja użyłam zielonych)
- 50 g świeżo startego parmezanu
- 75 g niesolonego masła
- sól
Szparagi myjemy i obieramy, Tak przygotowane gotujemy do miękkości na małym ogniu w garnku z dużą ilością wody (do tego przepisu szparagi gotuje na "leżąco"). Ugotowane szparagi delikatnie odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W rondelku rozpuszczamy masło. Szparagi posypujemy połową parmezanu, delikatnie polewamy gorącym jeszcze masłem i posypujemy resztą parmezanu.
Przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i zapiekamy przez 5 minut. (Ja używam dodatkowo opcji grill.)
Podajemy na ciepło!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz