Ja zdecydowanie wskazałabym szparagi. Dlaczego? W Polsce przeżywają one swojego rodzaju odrodzenie; do niedawna często pomijano je w domach i spotykano tylko w kartach menu luksusowych restauracji. Dzisiaj sezon na szparagi jest już dawno otwarty i każdy z nas chyba już z nimi "eksperymentował" w swojej kuchni :)
Także we Włoszech szparagi są jednymi z najbardziej znanych i często kupowanych warzyw. To właśnie tutaj znajdziemy wiele ich odmian: od cienkich do grubych, od białych do zielonych czy nawet fioletowych.
Są także regiony, w których dane odmiany są bardziej szczególne.
Szparagi z Bassano uważa się we Włoszech za najlepsze. Są grube i białe ponieważ rosną pod ziemią. Te szaparagi serwuje się tradycyjnie z mieszaniną oliwy z sokiem z cytryny i jajkiem na twardo.
Szparagi z Pescia (Toskania) również są wyśmienite, o pięknej fioletowej barwie.
We Włoszech szparagi zazwyczaj je się na zimno z oliwą i sokiem z cytryny albo na ciepło z masłem. Oczywiście mogą one stanowić dodatek do różnych dań, np. popularnego risotto, lub możemy z nich zrobić pyszną zupę - krem.
A oto kilka właściwości szparagów:
- są niskokaloryczne ! :)
- zawierają kwas foliowy witaminy C i E, beta-karoten, asparaginę, wapń, fosfor, potas, glutation, błonnik oraz inulinę.
Także nic, tylko się nimi zajadać!
Już wkrótce na blogu pojawi się przepis na tradycyjne włoskie danie ze szparagami w roli głównej. A Wy, jak je przyrządzacie?
- są niskokaloryczne ! :)
- zawierają kwas foliowy witaminy C i E, beta-karoten, asparaginę, wapń, fosfor, potas, glutation, błonnik oraz inulinę.
Także nic, tylko się nimi zajadać!
Już wkrótce na blogu pojawi się przepis na tradycyjne włoskie danie ze szparagami w roli głównej. A Wy, jak je przyrządzacie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz