16 czerwca 2015

ASPARAGI - SZPARAGI

Gdybyście mieli wybrać warzywo najbardziej na topie, uwielbiane przez gwiazdy i do niedawna kojarzone z luksusem, co byście wybrali? 
Ja zdecydowanie wskazałabym szparagi. Dlaczego? W Polsce przeżywają one swojego rodzaju odrodzenie; do niedawna często pomijano je w domach i spotykano tylko w kartach menu luksusowych restauracji. Dzisiaj sezon na szparagi jest już dawno otwarty i każdy z nas chyba już z nimi "eksperymentował" w swojej kuchni :)  
Także we Włoszech szparagi są jednymi z najbardziej znanych i często kupowanych warzyw. To właśnie tutaj znajdziemy wiele ich odmian: od cienkich do grubych, od białych do zielonych czy nawet fioletowych.  
Są także regiony, w których dane odmiany są bardziej szczególne. 
Szparagi z Bassano uważa się we Włoszech za najlepsze. Są grube i białe ponieważ rosną pod ziemią. Te szaparagi serwuje się tradycyjnie z mieszaniną oliwy z sokiem z cytryny i jajkiem na twardo. 
Szparagi z Pescia (Toskania) również są wyśmienite, o pięknej fioletowej barwie. 
We Włoszech szparagi zazwyczaj je się na zimno z oliwą i sokiem z cytryny albo na ciepło z masłem. Oczywiście mogą one stanowić dodatek do różnych dań, np. popularnego risotto, lub możemy z nich zrobić pyszną zupę - krem.  

A oto kilka właściwości szparagów:
- są niskokaloryczne ! :)
- zawierają kwas foliowy witaminy C i E, beta-karoten, asparaginę, wapń, fosfor, potas, glutation, błonnik oraz inulinę. 

Także nic, tylko się nimi zajadać! 
Już wkrótce na blogu pojawi się przepis na tradycyjne włoskie danie ze szparagami w roli głównej. A Wy, jak je przyrządzacie? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz