Jedną z takich
sałatek jest insalata di riso, popularna we Włoszech. Można ją podawać jako
danie obiadowe, na kolację lub jako efektowną przystawkę - jeśli decyduje się na tą wersję faszeruje sałatką świeże pomidory. Sałatka ryżowa świetnie też sprawdzi się w lunchboxie ;)
Wiecie co jest
najlepsze w jej przyrządzaniu? To, co do niej dodamy tak naprawdę zależy od
nas i naszego gustu! Nie ma tu żadnej ścisłej reguły, wystarczy tylko odrobina fantazji i chęci aby ją przyrządzić :) Sałatkę ryżową zazwyczaj wykonuje w jednej z dwóch "moich" wersji, które chcę Wam
dzisiaj zaproponować.
Oczywiście
najważniejszym i niezastąpionym składnikiem jest ryż! Ryż gotujemy na sypko, w
dużej ilości osolonej wody. Najlepiej
ugotować ryż z niewielkim wyprzedzeniem, tak żeby zdążył ostygnąć. Odcedzony
ryż możemy wymieszać z niewielką ilością (ok. 2 łyżki) dobrej oliwy z oliwek.
WARIANT I - kolorowy
Składniki:
- Marchewka konserwowa
- Groszek
konserwowy
- Ser scamorza lub mozzarella do pizzy (jest bardziej zwarta od normalnej mozzarelli)
- Szynka konserwowa
- Oliwki zielone
Marchewkę, groszek i
oliwki odcedzić. Ser i szynkę pokroić w drobną kostkę. Tak przygotowane
produkty dobrze wymieszać w ostygniętym ryżem i wstawić do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.
WARIANT II - zielony
Składniki:
- Groszek konserwowy
- Tuńczyk w oleju
- Ser Emmental
- Oliwki zielone
- Kapary
- Natka pietruszki
Groszek, oliwki i
tuńczyka odcedzić. Ser pokroić w kostkę, a pietruszkę posiekać. Dodać kapary i wymieszać całość składników do ryżem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Koniecznie wypróbujcie sami i dajcie znać czy Wam smakowało!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz