5 lipca 2015

KULINARNA PROPOZYCJA IDEALNA NA UPALNE DNI - INSALATA DI RISO

W Mediolanie (zresztą jak w całej Europie) na dobre zagościły afrykańskie gorączki. Szczerze Wam się przyznam, że kiedy już o poranku termometry wskazują 38 stopni,  opuszczają mnie wszelkie chęci do gotowania… Pasta, pizza, zuppa, carne e tutto cotto zdecydowanie odchodzą na dalszy plan. Swoją kuchnię staram się zamienić na lekką, mało skomplikowaną i przede wszystkim…składającą się z dań serwowanych na zimno! Na stole coraz częściej pojawiają się sałatki.
Jedną z takich sałatek jest insalata di riso, popularna we Włoszech. Można ją podawać jako danie obiadowe, na kolację lub jako efektowną przystawkę - jeśli decyduje się na tą wersję faszeruje sałatką świeże pomidory. Sałatka ryżowa świetnie też sprawdzi się w lunchboxie ;)

Wiecie co jest najlepsze w jej przyrządzaniu? To, co do niej dodamy tak naprawdę zależy od nas i naszego gustu! Nie ma tu żadnej ścisłej reguły, wystarczy tylko odrobina fantazji i chęci aby ją przyrządzić  :) Sałatkę ryżową zazwyczaj wykonuje w jednej z dwóch "moich" wersji, które chcę Wam dzisiaj zaproponować.
Oczywiście najważniejszym i niezastąpionym składnikiem jest ryż! Ryż gotujemy na sypko, w dużej ilości osolonej wody. Najlepiej ugotować ryż z niewielkim wyprzedzeniem, tak żeby zdążył ostygnąć. Odcedzony ryż możemy wymieszać z niewielką ilością (ok. 2 łyżki) dobrej oliwy z oliwek.

WARIANT I - kolorowy 
Składniki:
- Marchewka konserwowa
- Groszek konserwowy 
- Ser scamorza lub mozzarella do pizzy (jest bardziej zwarta od normalnej mozzarelli) 
- Szynka konserwowa
- Oliwki zielone
Marchewkę, groszek i oliwki odcedzić. Ser i szynkę pokroić w drobną kostkę. Tak przygotowane produkty dobrze wymieszać w ostygniętym ryżem i wstawić do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia. 

WARIANT II - zielony
Składniki:
- Groszek konserwowy
- Tuńczyk w oleju
- Ser Emmental
- Oliwki zielone
- Kapary
- Natka pietruszki

Groszek, oliwki i tuńczyka odcedzić. Ser pokroić w kostkę, a pietruszkę posiekać. Dodać kapary i wymieszać całość składników do ryżem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.  
Koniecznie wypróbujcie sami i dajcie znać czy Wam smakowało! 
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz