Składniki (dla 4 osób):
- 500 g makaranu farfalle- kokardki (na prezentowanym daniu użyłam cellentani)
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 100 g świeżej rucoli
- świeżo starty ser pecorino
- sól do ugotowania makaronu
Makaron ugotować i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie opłukać rucolę i pomidorki. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a z rukoli zrobić "obwódkę" na głębokim talerzu. Środek wypełnić schłodzonym makaronem, wierzch przybrać pomidorkami i posypać świeżo startym serem pecorino.
A wiecie, że nazwa tego dania pochodzi od kolorów składników, które nota bene układają się w kolory flagi włoskiej: zielony, biały (no dobrze prawie biały) i czerwony.
Smacznego! Koniecznie wypróbujcie sami i dajcie mi znać czy Wam smakowało!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz