14 lipca 2015

PASTA TRICOLORE

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić daniem, które idealnie sprawdzi się w upalne dni. Świeże, do przygotowania bez większego wysiłku i prezentujące się pięknie na talerzu - tak moglibyśmy je opisać, ale po co opisywać skoro można samemu się przekonać jakie jest proste i smaczne ;) 
Składniki (dla 4 osób): 
- 500 g makaranu farfalle- kokardki (na prezentowanym daniu użyłam cellentani)
- 500 g pomidorków koktajlowych 
- 100 g świeżej rucoli 
- świeżo starty ser pecorino 
- sól do ugotowania makaronu
Makaron ugotować i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie opłukać rucolę i pomidorki. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a z rukoli zrobić "obwódkę" na głębokim talerzu. Środek wypełnić schłodzonym makaronem, wierzch przybrać pomidorkami i posypać świeżo startym serem pecorino. 

A wiecie, że nazwa tego dania pochodzi od kolorów składników, które nota bene układają się w kolory flagi włoskiej: zielony, biały (no dobrze prawie biały) i czerwony. 
Smacznego! Koniecznie wypróbujcie sami i dajcie mi znać czy Wam smakowało! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz