17 lipca 2015

PESTO

Zielony sos, którego podstawowymi składnikami są bazylia, dobrej jakości oliwa i Parmezan. Możemy do niego dodać również orzechy włoskie lub orzeszki pinii. 
Tradycyjne, włoskie pesto kojarzone jest w szczególności z Ligurią, gdzie bazylia jest nieco słodsza i bardziej aromatyczna niż gdziekolwiek. 
Tradycyjny makaron z pesto podawany jest z ugotowanymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami oraz zielonym groszkiem. Wszystkie te składniki miesza się oczywiście z pesto.

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA DOMOWEGO PESTO (ok.4-5 małych słoiczków)
3 wiązki świeżej bazylii
4-5 łyżek oliwy z oliwek
50 gr orzeszków pinii
ząbek czosnku
Bazylię umyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami. Na dno pojemnika wlewamy oliwę i umieszczamy listki bazylii, plasterki czosnku oraz orzeszki pinii. Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.  Gotowy sos możemy od razu konsumować, albo umieścić w słoiczkach i wstawić do lodówki. 
PRAKTYCZNE PORADY: 
Tak przygotowane, świeże pesto możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Najlepiej umieścić je w zakręcanym słoiczku. Powierzchnię pokryć warstwą oliwy, aby bazylia utleniając się nie sczerniała.  - Takie pesto możemy również zamrozić. 
Pesto nie podgrzewa się, ponieważ pod wpływem ciepła - sczernieje. 
Do przyrządzenia pesto wybierajmy tylko dobre, ładne listki bazylii - inaczej sos może nam również sczernieć. 
Tradycyjne pesto przygotowuje się z parmezanem - tą opcję doradzam tylko wtedy, kiedy sos konsumujemy od razu, inaczej ser dodany do pesto i pozostawiony w lodówce -sfermentuje. Wówczas możemy dodać ser na koniec podczas serwowania dania. 
Możliwości wykorzystania pesto w daniach:
  • Ryż z pesto
  • Makaron z pesto
  • Zupa ziemniaczana z pesto
  • Kopytka z pesto
  • Pieczone ziemniaki z pesto


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz