Jeśli na pizzę, to tylko do Włoch!
a) nie rozumiemy listy składników
b) nie możemy się zdecydować na konkretną pizzę?
Włoskie pizze rządzą się pewnymi "regułami" w relacji nazwa-składniki. Możemy być pewni, że np. pizza Margherita nie będzie miała innych dodatków "niespodzianek" poza mozzarellą i oczywiście bazą pomidorową.
Specjalnie dla Was stworzyłam listę, najpopularniejszych włoskich pizz oraz ich składników:
Margherita - baza pomidorowa, mozzarella
Marinara - baza pomidorowa, czosnek, oregano (może też się pojawić sól i oliwa)
Napoli - baza pomidorowa, mozzarella, oregano, anchois
Romana - baza pomidorowa, mozzarella, oregano, kapary, oliwki, anchois
Siciliana- baza pomidorowa, anchois, kapary, oliwki
Prosciutto - baza pomidorowa, mozzarella, szynka
Prosciutto e funghi - baza pomidorowa, mozzarella, szynka, grzyby
Quattro Stagioni - pizza podzielona na 4 części na każdej z nich jest baza pomidorowa i mozzarella, na jednej szynka, drugiej grzyby, trzeciej oliwki, a czwartej karczochy
Americana - baza pomidorowa, mozzarella, frytki, (opcjonalnie kiełbasa)
Capricciosa - baza pomidorowa, mozzarella, anchois, kapary, karczochy, oregano, szynka, grzyby, oliwki
Bismark - baza pomidorowa, mozzarella, szynka, jajko
Tonno e cipolla - baza pomidorowa, mozzarella, tuńczyk, cebula
W restauracji czy pizzeri oczekujmy pizzy na cienkim, chlebowym cieście. Jeśli mamy ochotę spróbować pizzy na grubym cieście musimy wybrać się do... piekarni (tam możemy również kupić pizze na kawałki) lub musimy sami wyrobić w domu ciasto drożdżowe ;)
Pamiętajcie! Posmarowanie włoskiej pizzy keczupem to grzech! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz